Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Kaarnikka-karpaloribsit, juureslehtiä ja jäämustikkamurskaa 4 annosta
gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton
Ribsit
n. 1 ½ kg maustamaton porsaan paahtokylkirivi
Keitinliemi
vettä
2 rkl tuoretta tai 2 tl kuivattua lipstikkaa
1 tl katajanmarjoja
2 sipulia
(ripaus suolaa)
Mausteseos
2 ½ dl kokonaisia kaarnikoita
2 ½ dl kokonaisia karpaloita
½ dl tummaa sokeria (tai hunajaa)
2 - 3 valkosipulin kynttä
1 tl kuivattua timjamia (tai n. 1 rkl tuoretta)
½ dl ruokaöljyä
1-2 tl kristallisuolaa
Ribsit kypsennetään ensin keittämällä ja lopuksi grillataan kauniin ruskeiksi. Puhdista keitinlientä varten sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Leikkaa kylkirivi toisistaan erillisiksi lihaisiksi luupaloiksi. Laita palat kattilaan ja lisää vettä sen verran, että palat peittyvät. Lisää veden joukkoon sipulilohkot ja mausteet. Keitä lihapaloja miedolla lämmöllä n. 45- 50 min tai kunnes liha on pehmeää, mutta ei vielä irtoa luista. Kuori ylimääräinen vaahto pois pinnalta. Valuta valmiit lihapalat kuiviksi ja jäähdytä.
Valmista mausteseos. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Soseuta marjat sauva- tai tehosekoittimella. Lisää marjamurskan joukkoon muut ainekset. Halutessasi voit hieman ohentaa seosta esim. karpalomehulla. Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteliemen mausteita.
Sivele lihapalat molemmin puolin mausteliemellä. Paahda lihoja joko grillissä tai uunissa 225 asteessa n. 20-25 minuuttia, niin että lihojen pinta ruskettuu kauniisti. Käännä ja sivele lihapaloja paahtamisen aikana lopulla mausteseoksella muutaman kerran.
Nosta kypsät, kuumat ribsit tarjoiluvadille. Tarjoa lisäkkeenä juureslehtiä, tuoresalaattia ja jäämustikkamurskaa.
Juureslehdet
2 – 3 kpl raitajuuria
1 - 2 naurista
2 - 3 porkkanaa
ruokaöljyä
suolaa
Kuori , huuhdo ja valuta juurekset. Halkaise raitajuuri ja nauris. Leikkaa juurekset ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy wok- tai paistinpannulla. Lisää juuressiivut ja kypsennä muutaman minuutin ajan käännellen kauniin värisiksi. Ripottele valmiiden juureslehtien pinnalle suolaa. Voit kypsentää juureslehdet myös höyryttämällä tai keittämällä vähässä vedessä. Myös mm. palstenakka ja lanttu sopivat lisäkejuureksiksi.
Jäämustikkamurska
2 - 3 dl kokonaisia pakastettuja mustikoita
Valmista marjamurska mieluiten juuri ennen tarjoilua. Murskaa jäiset mustikat sauva- tai tehosekoittimella tasaiseksi murskaksi. Säilytä murska tarvittaessa ennen tarjoilua pakastimessa. Jäämarjamurskan voi valmistaa mustikan ohella myös puolukoista tai niiden sekoituksesta.
Paistetut banaanit variksenmarjakastikkeessa
gluteeniton, maidoton, munaton
4 dl variksenmarjoja
2 dl fariinisokeria
3 rkl sitruunamehua
0,75 dl vettä
4 banaania
Jauha marjat tehosekoittajassa tai monitoimikoneessa. Laita marjat, sokeri ja vesi paistinpannuun. Kuori banaanit ja halkaise pitkittäin kahtia. Pirskota hieman sitruunamehua banaanien päälle. Laita banaanit paistinpannuun marjaseoksen joukkoon. Valele banaaneja silloin tällöin ja kypsennä marjaseoksessa 5-10 minuuttia. Siirrä banaanit varovasti tarjoiluastiaan ja kaada marjaseos päälle. Tarjoa kuumina jäätelön kanssa.
Kaarnikkapiirakka
100 g margariinia
3 tl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
1/2 l kaarnikoita
200 g maitorahkaa
1 kananmuna
1 dl maitoa
1 dl sokeria
Sekoita rasva ja sokeri hyvin keskenään. Lisää kananmuna sekä vehnäjauho-leivinjauhoseos.
Anna taikinan levätä hetken ja levitä se sitten irtopohjaiseen piirakkavuokaan. Levitä taikinapohjan päälle ensin kaarnikat. Sekoita maitorahkan joukkoon kananmuna, maito ja sokeri. Lisää seos kaarnikoitten päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30-35 minuuttia.
Variksenmarja-juustokakku
munaton
Pohja:
220 g piparkakkuja
150 g sulatettua margariinia
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g rahkaa
2 1/2 rkl sokeria
3 rkl sitruunamehua
1 1/2 tl vaniljasokeria
1 dl vispautuvaa kevytkermaa
3 liivatelehteä
2 dl vadelmia
1 dl mustikoita
Hyytelökuorrutus:
3 dl variksenmarjoja
3 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
Hieman sitruunahappoa
4 liivatelehteä
Murenna piparkakut sulaan margariiniin ja painele piirakkavuokaan. Sekoita tuorejuusto, rahka, sokeri, sitruunanmehu ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon kermavaahto. Lisää sulatetut liivatelehdet täytteeseen, tarkista maku. Levitä täyte piparkakkupohjalle ja anna hyytyä noin tunti. Sirottele päälle vadelmat ja mustikat. Keitä kaarnikoita vedessä noin 5 minuuttia ja siivilöi marjat pois. Lisää mehuun sokeri ja sitruunahappo, samoin liivatelehdet. Päällystä kakku hyytelöllä ja vie kylmään hyytymään.
Kaarnikkajuoma
gluteeniton, maidoton, munaton
6 l kaarnikoita
1 1/2 l vettä
1 kg sokeria
2 tl viinihappoa
Marjat survotaan, päälle kaadetaan kiehuva vesi. Marjat saavat mehustua astiassa seuraavaan päivään, jonka jälkeen marjat siivilöidään. Sekoita mehuun viinihappo ja sokeri. Anna seoksen käydä 5 vrk,
jonka jälkeen se siivilöidään uudelleen. Juoma pullotetaan ja säilytetään hyvin suljetuissa pulloissa tavallisessa kellarissa. Mehu on heti valmista käytettäväksi, maku kuitenkin paranee vanhetessa.
Yötön yö
gluteeniton, maidoton, munaton
6 l variksenmarjoja
Sokeria maun mukaan
1,5 l kiehuvaa vettä
2 tl viinihappoa
Puhtaat marjat survotaan tai jauhetaan. Kiehuva vesi kaadetaan marjoille, jotka saavat mehustua astiassaan seuraavaan päivään. Sen jälkeen marjat kumotaan kaksinkertaiselle siivilävaatteelle valumaan. Valuneeseen juomaan liotetaan viinihappo ja sokeri. Astia asetetaan vedottomaan paikkaan ja peitetään vaatteella. Seoksen annetaan käydä 5 vuorokautta, jonka jälkeen se siivilöidään uudelleen. Juoma pullotetaan, ja se säilyy hyvin suljetuissa pulloissa tavallisessa kellarissa. Viini on heti valmista käytettäväksi, mutta maku paranee, jos juomaa malttaa säilytellä jonkun aikaa.
Ohje: Ulla Lehtosen kirjasta Syö itsesi terveeksi - 100 puutarhakasvia ruokana ja rohtona
Variksenmarja-vadelmahillo gluteeniton, maidoton, munaton
1 dl variksenmarjoja
2 dl vadelmia
1,5 dl vettä
1 dl hillosokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl vadelmalikööriä
Keitä marjoja vedessä hetki niin että ne pehmenevät. Painele marjoja kauhalla soseeksi.
Lisää hillosokeri, sekoita ja keitä noin 15 minuuttia. Lisää lopuksi vaniljasokeri ja vadelmalikööri.
Kaada kuumiin steriloituihin purkkeihin, säilytä kylmässä.
Variksenmarja-raparperihillo
gluteeniton, maidoton, munaton
1 kg variksenmarjoja
800 g raparperia
500-600 g sokeria
1 maustemitallinen kanelia
Siivoa ja huuhdo marjat. Leikkaa raparperi sentin paloihin. Kerrosta marjat, raparperi, sokeri ja kaneli kattilaan. Keitä pienellä lämmöllä noin 15 minuuttia. Poista vaahto huolella. Lisää säilöntäainetta tai pakasta hillo.