Kangashapero

Russula decolorans

kangashapero.jpg

Tuntomerkit:
Kangashaperon lakki on väriltään oranssinkeltainen tai kellanpunainen. Vanhemmiten sienen väri haalistuu. Lakin pintakelmun saa helposti irti reunoista nylkemällä. Nuori sieni on puolipallomainen ja myöhemmin laakean kupera. Heltat ovat vaaleankellervät. Jalka on tukeva ja väriltään valkoinen. Valkoinen malto on haurasta ja harmaantuu vaurioituneista kohdista. Maku on mieto.

Näköislajit:
Iso-, viini- ja kangas- ja keltahaperon erottaa toisistaan lakin pintakelmun väristä. Näistä isohaperon malto pysyy vauriokohdista valkoisena, muiden harmaantuu.

Kasvupaikat:
Kangashapero kasvaa yleisesti koko maassa ja sitä tavataan yleensä karuissa havu- ja sekametsissä, etenkin männiköissä ja rämeillä.

Satoaika:
Satoaika kestää heinäkuusta syyskuulle.

Käyttö:
Kangashapero on hyvä ruokasieni, joka voidaan valmistaa ilman liottamista ja keittämistä paistaen pannulla.  Kangashaperoa voidaan myös pakastaa tai kuivata. Se muuttuu ruuaksi valmistettaessa ja kuivattaessa harmaaksi.

Ruokaohjeita haperoista