Keltavahvero eli kantarelli

Cantharellus cibarius

kantarelli.jpg

Tuntomerkit:
Kantarelli on eräs helpoimmin tunnistettavista ja arvostetuimmista sienistämme. Se on kauttaaltaan kauniin keltainen. Myös sienen malto eli liha on keltaista. Lakki on suppilomainen ja sen reuna voi olla hyvinkin mutkainen. Lakin alapinnalla on helttamaisia johteisia poimuja. Sienen voi tunnistaa myös sille ominaisesta hedelmäisestä tuoksusta, joka voimistuu sientä ruuaksi valmistettaessa.

Näköislajit:
Valevahvero (Hygrophoropsis aurantiaca) muistuttaa lakin yläpinnaltaan kantarellia, mutta alapinta on tiheähelttainen.

Kasvupaikat:
Kantarellia esiintyy yleisesti maan etelä- ja keskiosissa. Pohjoisimmat esiintymät ovat Lapissa asti. Kantarelli on koivun juurisieni. Sientä tavataan varsin monipuolisilla maasto- ja metsätyypeillä, ei kuitenkaan kovin tiheissä ja synkissä metsissä. Hyviä kantarellipaikkoja ovat esim. järvien rannoilla ja saarissa olevat seka- ja lehtipuumetsät. Hyvät keltavahveropaikat kannattaa tarkastaa vuosittain, koska sieni viihtyy samalla kasvupaikalla useiden vuosien ajan.

Satoaika:
Kasvukausi on pitkä, meillä Suomessa kesäkuun lopusta syyskuun loppuun, joten samalla kasvupaikalla voi vierailla useamminkin kesän kuluessa.

Ravintoarvo:
Kantarelli sisältää runsaasti D-vitamiinia ja seleeniä ja se on myös kaliumin ja B3-vitamiinin lähde. Kuituakin on paljon. Käsittelemätön kantarelli sisältää vain vähän rasvaa, josta suurin osa koostuu monityydyttymättömiin rasvahappoihin kuuluvasta linolihaposta.

Kantarellin
ravintotekijöitä (/100 g)
Energia (kJ/kcal) 111/26
Rasva (g) 0,7
Hiilihydraatti (g) 1,5
Proteiini (g) 2,0
Kuitu (g) 3,2
Kalium (mg) 450
Seleeni (µg) 18
Niasiini (B3) NE (mg) 4,4
A-vitamiini RE (µg) 110
D-vitamiini (µg) 5,8


Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli 2021 

Tuoretta tai pakastettua kantarellia myytäessä yritykset voivat käyttää ravitsemusväittämiä:

  • Vähäenergiainen (26 kcal/100 g)
  • Vähärasvainen (0,7 g/100 g)
  • Ei tyydyttynyttä rasvaa (<0,1 g/100 g)
  • Suolaton (0,005 mg/100 g)
  • Runsaskuituinen (12,3 g/100 kcal)
  • Hyvä D-vitamiinin lähde/ Sisältää runsaasti D-vitamiinia/Paljon D-vitamiinia (5,8 µg/100 g)
  • Niasiinin lähde/ Sisältää niasiinia (4,4 mg/100 g
  • Hyvä seleenin lähde/ Sisältää runsaasti seleeniä/ Paljon seleeniä (18 µg/100 g)
  • Kaliumin lähde/ Sisältää kaliumia (450 mg/100 g)

Käyttö:
Parhaimmillaan keltavahvero on heti poimimisen jälkeen. Se sopii valmistettavaksi mitä moninaisimmin tavoin, eikä se vaadi esikäsittelyä. Kantarelli voidaan kuivata, pakastaa ja säilöä suolaliemeen. Lisäksi se säilyy tuoreena jääkaapissa sieneksi varsin hyvin, jopa useita päiviä.

Ruokaohjeita kanttarellista

Huomioitavaa:
Kantarelli voi aiheuttaa joillekin vatsaoireita sisältämänsä sienisokerin, trehaloosin, vuoksi.

kantarelli1.jpg

Kantarellin lakin alapintaa kattaa johteisesti jalkaan jatkuvat poimut.