MUSTIKKA -valokuvakilpailu 

Arktiset Aromit ry järjestää valokuvakilpailun, jonka aiheena on MUSTIKKA, vuoden 2022 luonnonmarja.

Villinä kasvava metsämustikkamme (Vaccinium myrtillus) on maukas ja terveellinen luonnonmarja, ilmastoruokaa parhaimmillaan. Se on yksi kotitalouksiemme suosikkimarjoista, mutta myös kaupallisesti merkittävä, sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla. Korkean antosyaanipitoisuutensa vuoksi siitä jalostetaan myös ravintolisiä mm. edistämään silmien hyvinvointia.

Metsämustikkamme on arvomarja, jonka ominaisuudet pitäisi pystyä saamaan esiin myös sen hinnoitteluun. Maailmanmarkkinoilla hintaa kuitenkin alentaa villin mustikan sekaannuttaminen viljeltyyn pensasmustikkaan, jonka antosyaanipitoisuus on huomattavasti alhaisempi kuin metsämustikalla. Metsämustikan arvostuksen nostamiseksi ja tunnettuuden parantamiseksi on viestintään panostettava myös visuaalisesti.

Valokuvakilpailun tavoitteena on saada laadukkaita kuvia metsämustikasta viestimiseen, niin alan yritysten, viestintäammattilaisten kuin kuvatoimistojenkin käyttöön. Tällä hetkellä metsämustikan viestinnässä ja markkinoinnissa käytetään virheellisesti pääsääntöisesti pensasmustikan kuvia, sillä kuvatarjonta metsämustikasta on heikko eivätkä markkinoinnin ammattilaiset välttämättä edes tunne marjojen eroa.  

Loppukilpailuun valitut kuvat esitellään ja voittajat palkitaan luontokuvaukseen liittyvillä palkinnoilla kesäkuussa 2023 järjestettävässä juhlaseminaarissa. Arktiset Aromit ry ei käytä kuvia muuten kuin kilpailusta viestimisessä. Muusta mahdollisesta käytöstä sovitaan kuvaajan kanssa erikseen kuvakohtaisesti. 

Tuomariston kokoonpano:

Paavo Hamunen,  ammattiluontovalokuvaaja ja luontovalokuvauksen opettaja

Anu Tossavainen, TaM, soveltava kuvataide ja luontokuvaus, luonnontuotealan opettaja

Birgitta Partanen, toiminnanjohtaja, Arktiset Aromit ry

SÄÄNNÖT 

Kilpailuaika on 1.6.2022 – 30.12.2022. 

Kilpailussa on viisi eri sarjaa ja osallistuminen on maksutonta. Jokaiseen sarjaan voi sama osallistuja ladata maksimissaan kolme (3) kuvaa. 

Kilpailu on avoin kaikille ja siihen voi osallistua aiemmin julkaisemattomilla kuvilla. Kuvien tulee olla osallistujan itse ottamia ja hänellä tulee olla kuviin kaikki oikeudet. Mikäli kuvissa esiintyy tunnistettavia henkilöitä, tulee kuvaajalla olla heidän suostumuksensa kuvien julkaisemiseen. 

Kuvien oikeudet säilyvät kuvaajilla, ja kuvaajat voivat itse sopia kuvien kaupallistamisesta itse määrittelemillään käyttöoikeuksilla. Loppukilpailuun valittujen kuvien (10 kuvaa/sarja) kuvaajille tarjotaan mahdollisuus saada Arktiset Aromit ry:n sivustolle yhteystietonsa sekä esittely luontokuvistaan. Tästä kuvien hankintamahdollisuudesta viestitään sekä alan yrityksille, viestintätoimistoille että medialle. 

Kilpailuun voi osallistua Instagramissa postaamalla kuvan käyttäen kuvan yhteydessä kuhunkin sarjaan liitettyä hashtagia. Hashtagit on kerrottu kunkin sarjan kohdalla. Osallistumisen edellytyksenä on hashtagin löytyminen kuvasta. Kuvan yhteydessä voi olla muitakin hashtagejä.  

Instagramiin postattu kuva voi olla pienennetty sopivan kokoiseksi verkkoon ja muoto kuvaajan vapaasti valitsema. Loppukilpailuun valituista kuvista kuvaajalla tulee olla painokelpoinen tiedosto, joka pyydetään lähettämään erikseen. Kuvaajille lähetetään tästä ohjeistus valinnan jälkeen.

Lisää kuvaa postatessasi kuvaa kunkin sarja hashtag ja @arktisetaromit. Sarjojen hashtagit näkyvät sarjojen yhteydessä. Huomaathan, että osallistuessasi kilpailuun, tilisi tulee olla julkinen. 

Osallistumalla kilpailuun osallistujan katsotaan hyväksyneen kilpailun säännöt. Instagram ja Facebook eivät liity kilpailuun eivätkä ole vastuussa kilpailusta. 

SARJAT

1.  Mustikkakuvat #ArAr_M1 @arktisetaromit 

Kuvassa voi olla mustikka tai mustikoita varvussa, astiassa, kädessä, poimurissa tms. Tavoitteena kuvat metsämustikasta joko kasvupaikallaan tai jo kerättynä. Kuva voi olla myös kukinta- tai raakilevaiheesta.

2.  Mustikkametsäkuvat #ArAr_M2 

Kuvia mustikan kasvupaikoista alkukesästä syksyyn, niin että kuvissa näkyy mustikoita. Kuva voi olla myös kukinta- tai raakilevaiheesta.

3.  Marjastuskuvat #ArAr_M3 

Toimintakuvia mustikanpoiminnasta, yksin tai isommalla joukolla. Kuvat voivat olla tunnelmakuvia tai yksityiskohtia poimintatilanteista.  

4.  Käsittely ja käyttö #ArAr_M4 

Kuvia mustikan vaiheista metsästä käyttöön tai tuotteeksi: kuljetuksesta ja puhdistuksesta erilaisten tuotteiden valmistukseen. Kuvat voivat olla kotitalouksista, pienjalostuksesta tai teollisuudesta. Kuvissa ei kuitenkaan saa näkyä tuotemerkkejä. 

5.  Taidekuvat #ArAr_M5 

Mustikka-valokuvan tekniikka ja kuvankäsittely vapaa. Kuvan yhteyteen on liitettävä kuvaus tekniikasta ja selittävä teksti. Kuva voi olla myös kukinta- tai raakilevaiheesta.