Peltokorte

Equisetum arvense

peltokorte.jpg
 
Tuntomerkit:

Peltokorte on monivuotinen sanikkainen. Aikaisin keväällä ilmestyvät lehtivihreättömät, vaaleanruskeat tähkäversot, joiden kuihduttua maasta nousevat erilliset kesäversot. Ne ovat puhtaan tai harmahtavan vihreitä ja 20-40 cm korkeita. Niiden haarat ovat vinosti pystyt ja haarattomat ja haaroja voi olla hyvin harvassa. Haarojen alimmat nivelvälit ovat varren tuppea pidemmät. Varsi voi olla pysty- koheneva- maanmyötäinen sekä sileä.

Näköislajit:
Peltokortteen lisäksi Suomessa kasvaa useita kortelajeja. Peltokortteen voi sekoittaa lehtokortteeseen (Equisetum pratense) sekä myrkylliseen suokortteeseen (Equisetum palustre). Erottavana tuntomerkkinä on sivuhaarojen alimpien nivelvälien ja varren tupen pituuden suhde toisiinsa: peltokortteella haarojen alimmat nivelvälit ovat varren tuppea pidemmät, kun taas suokortteella haarojen alimmat nivelvälit ovat varren tuppea lyhyemmät. Lehtokortteella haaran alin nivelväli on jokseenkin yhtä pitkä kuin varren tuppi. Aina kun kortteella on nuijamainen itiötähkä vihreän verson päässä, kyseessä ei ole peltokorte.

Kasvupaikat:
Yleinen koko maassa.

Sato:
Nuoret, vihreät versot kerätään alkukesällä saksilla katkoen. Mustaa tyviosaa ei oteta mukaan. Versot kuivataan myöhempää käyttöä varten.

Ravintoarvo:
Peltokorte on C- ja B3-vitamiinien lähde.

Peltokortteen ravintotekijöitä (/100 g)
energia (kcal) 20
rasva (g) 0.2
hiilihydraatti (g) 4.4
proteiini (g) 1
kuitu (g) 1.1
C-vitamiini (mg) 50
B3 (mg) 5.6


Lähde: Piippo Sinikka: Villivihannekset. Minerva Kustannus Oy 2016.



Käyttö:
Versot keitetään yrttijuomaksi. Keittoaika on useita minuutteja, jotta pii ehtii liueta veteen.

Kaupallinen elintarvikekäyttö:
Maanpäälliset osat soveltuvat ravintolisä- ja yrttiteekäyttöön.

Huomioitavaa:
Peltokorte lisää virtsan eritystä ja sillä on desinfioiva vaikutus. Se sisältää piitä, jota on mm. ihossa ja sidekudoksissa. Peltokortetta ei suositella nautittavaksi suurina annoksina mahdollisten haittavaikutusten vuoksi. Se ei sovi munuaissairaille. Kasvi on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.