Poimulehti

Alchemilla spp.

poimulehti.jpg

Tuntomerkit:
Poimulehti on 10–50 cm korkea monivuotinen ruoho. Suomessa esiintyy noin 25 lähes samannäköistä monivuotista poimulehtilajia. Lehdet ovat sormijakoiset ja varsinkin nuorina poimuttuneet. Poimulehti on helppo tunnistaa piparkakkumaisista lehdistään, joissa on erityisesti aamuisin nestepisaroita. Touko-elokuussa ilmestyvät latvakukinnot ovat pienet ja kellertävän vihreät.

Kasvupaikat:
Monenlaiset avoimet–puoliavoimet, usein ihmisen vaikuttamat tai rehevät kasvupaikat, kuten niityt, tienvarret ja rannat ovat poimulehdelle mieluisia kasvupaikkoja. Poimulehti tarvitsee aurinkoisen tai puolivarjoisan paikan, jossa on kuiva tai tuore hiekkamaa. Jos poimulehteä viljelee salaattiaineeksi, kukkiva kasvusto kannattaa poistaa, jolloin kasvi tekee uusia lehtiä syksyyn asti.

Sato:
Lehtiä kerätään alkukesällä kukkimiseen saakka. Nuoret aluslehdet poimitaan yksitellen käsin puolivarjoisasta paikasta. Lehtiä kannattaa maistella jo keruuvaiheessa, sillä eri poimulehtilajien lehtien karvaisuus, kovuus ja maku poikkeavat toisistaan. Lehtiruoti poistetaan. Kukinnot kerätään myöhemmin kesällä.

Käyttö:

Miedon kirpeät lehdet sopivat yrttijuomiin, keittoihin sekä leivontaan. Ne maistuvat myös salaatissa tai voileivän päällä. Kukat ja siemenet sopivat mausteeksi ja ruokien koristeluun. Luonnon poimulehdet sopivat myös hyvin puutarhassa viljeltäviksi sekä koristeellisuutensa että syötävyytensä vuoksi.

Ruokaohjeita poimulehdestä

Kaupallinen elintarvikekäyttö:
Nuoria lehtiä ja varsia käytetään yrttiteenä, koko kasvia ravintolisissä.

 

poimulethti_pisarat01.jpg

Poimulehdille muodostuu kostealla säällä kastepisaroita.