Lingon

Vaccinium vitis-idaea

puolukka.jpg

Kännetecken:
Lingonet är en mellan fem och 30 centimeter hög flerårig risväxt som är upprätt eller växer uppåt. Stjälkarna är träaktiga och hårbeklädda. De vaxbeklädda bladen övervintrar. De är spetsiga och gröna ovanpå, och ljusgröna under. Lingonet blommar i juni–juli. Kronan är mellan fem och åtta millimeter lång, vit eller rödaktig och har formen av en kruka Blommorna finns i toppen av stjälken i en tät klase. Det röda, syrliga bäret är klotformat och saftigt.

Växtplatser:
Lingonet växer i hela Finland. Lingonriset är det mest allmänna riset i undervegetationen i Finlands skogar. Torra, tämligen torra moar och friska moar är karakteristiska växtplatser för lingon. Lingonet påträffas också i sumpmarker, lundartade skogar, urskogar, berg, fjällmoar och åkerrenar.

Skördeperiod:
Av de vilda bären i Finland ger lingonen den största skörden. I jämförelse med blåbär är skörden mer garanterad, eftersom lingon blommar ett par veckor senare. Då är vädret stabilare och det finns mer pollinerande insekter. Lingonet växer bäst på områden där trädens kronor inte skuggar vegetationen. Det finns oftast rikligast med lingon på kalmarker efter slutavverkning eller under fröträdsbestånd. De bästa bärställena ger hektarskördar på mellan 100 och 500 kilogram. Den bästa tidpunkten för lingonplockning är från slutet av august till början av oktober.

Näringsvärde:
Lingon innehåller betydande mängder E-vitamin men minst C-vitamin av alla vilda bär. Lingon innehåller rikligt med mangan och är också en bra kostfiberkälla. Det finns många olika slags polyfenoler i lingon. Man undersöker mycket hälsoeffekterna av dessa ämnen mycket. Bäret innehåller bland annat lignaner, proantocyanider och resveratrol. Lingon innehåller lika stora mängder resveratrol som råvaran till rödvin, mörka vindruvor.

Näringsämne:
Institutet för hälsä och välfärd
Baserad på version 20 av Fineli livsmedelsdatabasen (27.6.2019)


Användning:
Lingon har traditionellt använts till kötträtter. Lingon kan användas som råvara till bärsoppor, gröt, ugnsrätter, bakverk och safter. Bäret konserveras genom att djupfrysas, mosas, eller kokas till gelé eller sylt. Bären innehåller naturligt bensoesyra som främjar hållbarheten. Bären håller sig därför bra i svalt efter att de mosats som råa eller lagts in i vatten. Man kan koka saft på lingon som plockats efter att det varit frost.

arcticlingonberry.fi

puolukankukka.jpg