Örter

yrttienpoiminta.jpg

På våren och försommaren erbjuder naturen en riklig skörd av vilda grönsaker som kan plockas av alla. Färska och näringsrika ingredienser till sallader, kryddor och örtdrycker finns lätt tillgängliga i den närliggande naturen. Örterna som växer i naturen kan plockas redan tidigt på våren, länge innan det går att utnyttja odlade växter. Plockningstiden är ändå kort, eftersom växternas gröna delar är som bäst före blomning. Nässlor kan mejas hela sommaren, eftersom det då växer upp nya, färska skott som man kan plocka. Även daggkåpan låter nya växtbestånd växa då man avlägsnar dess blomställning. Man bör komma ihåg att undvika att samla örter i närheten av livligttrafikerade vägar, fabriksområden samt livliga tätortsområden.

Av de vilda örterna passar till exempel daggkåpa, maskros, mjölke och åkerbärsblad i färska sallader och att avnjutas på bröd. Man får också gratis råvaror till olika såser, stuvningar, soppor samt gryt- och lådrätter av bladgrönsaker som man kan samla från naturen. Örterna kan torkas för att användas senare och till exempel malas till näringsrikt grönt pulver som gör matens näringsinnehåll rikare. Örter kan även konserveras genom djupfrysning, så att man kan njuta av deras smak också vintertid.