Mustikka kypsyy koko Suomessa
Mustikka kypsyy vähitellen koko Suomessa
Mustikka on poimurilla poimittavan kypsää Etelä- ja Väli-Suomessa. Parhaimmilla kasvupaikoilla kypsää mustikkaa päästään poimimaan ensi viikolla myös Pohjois-Suomessa.
Pohjoisessa marjat ovat kypsyneet alkukesän säävaihteluiden vuoksi paikoin siten, että samassa pensaassa on runsaasti raakoja marjoja ja vain osa kypsiä. Tällöin poimurilla poiminta kannattaa aloittaa vasta, kun marjat ovat kypsyneet kauttaaltaan. Näin satohävikki jää pienemmäksi.
Mustikkaa voidaan poimia myyntiin ensimmäisiin pakkasöihin saakka. Sadosta saadaan tänä vuonna viime vuotta vaatimattomampi. Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja pohjoisen Itä-Suomen kesäkuun pakkasyö vaurioitti myös mustikkaa ja heikensi satoa. Lapissa, Etelä-Suomessa ja osassa keskistä Suomea mustikkaa saadaan kohtuullisesti.
Kypsänä mustikan marjat ovat voimakkaan sinisiä (joskus mustia), pehmeitä ja irtoavat poimittaessa helposti. Kypsän mustikan vitamiini- ja polyfenolipitoisuudet ovat korkeimmillaan. Siksi marjaa ei ole suositeltavaa poimia liian aikaisin.
Lisätietoja: Arktiset Aromit ry, Luonnosta Lautaselle -hanke. Simo Moisio, puh. 040-5801186.
Ylä-Kainuussa ensimmäiset mustikat ovat kypsyneet, mutta raakoja on vielä paljon.
Kuva 18.7.2013.