Mustikan ja pensasmustikan fenoliset yhdisteet kasvin eri osissa

Riihinen, K., Jaakola, L., Kärenlampi, S. ja Hohtola, A. Organ-specific distribution of Phenolic compounds in bilberry (Vaccinium myrtillus) and ´northblue´ blueberry (Vaccinium corymbosum x V. angustifolium). Food Chem. 2008;110:156-160.

05.02.2008

Mustikan (Vaccinium myrtillus) ja pensasmustikan (Vaccinium corymbosum x V. angustifolium) on todettu olevan hyviä flavonoidien, erityisesti antosyaanien lähteitä. Tutkimuksessa analysoitiin mustikan ja pensasmustikan flavonoidipitoisuudet (antosyaanit, proantosyaanit) ja hydrokskinonihappopitoisuudet kukasta, marjasta, marjan kuoresta, marjan ns. puristusjätteestä, lehdistä ja juurakosta kaasukromatografisesti (HPLC diodirividetektorin kanssa). Pensasmustikka sisälsi ylivoimaisesti enemmän hydroksikinonihappoa, kun taas mustikan antosyaanipitoisuudet olivat paljon suurempia, erityisesti puristusjätteessä. Flavonoidipitoisuudet olivat erilaiset jo kukintavaiheessa. Sekä mustikan että pensasmustikan lehdet sisälsivät korkeita määriä proantosyaaneja, flavonoleja ja hydroksikinonihappoja. Pensasmustikan juuret sisälsivät runsaasti hydroksikinonihappoja. Mustikan ja pensasmustikan kaikki osat voisivat olla potentiaalisia fenolisten yhdisteiden lähteitä joko ravintokasveina tai lääketeollisuuden raakaaineina.

Avainsanat:
tuotekehitys  koostumus  mustikka  fenoliset yhdisteet 



« Takaisin