Boletus-sukuisten tattien lipidien ja rasvahappojen koostumus

Hanuš, L., Shkrob, I. ja Dembitsky, V. 2008. Lipids and fatty acids of wild edible mushrooms of the genus Boletus. J. Food Lipids 15: 370-383.

01.01.2008

Israelilaistutkimuksessa tarkasteltiin viidentoista Boletus-sukuun (phylum Basidiomycota) kuuluvan syötävän tatin lipidejä ja rasvahappoja. Analyysimenetelminä käytettiin korkean erotuskyvyn ohutkerroskromatografia (HP-TCL) ja kaasukromatografi-massaspektrometriä (GC-MS). Tutkitut yhdisteet olivat neutraalit lipidit, glykofosfolipidit, betaiinilipidit ja rasvahapot.


Yleisimmät rasvahapot olivat oleiinihappo (9-18:1, 15-42 %), linoleiinihappo (9, 12-18:2, 38-58 %) ja palmitiinihappo (16:0, 7-17 %), mutta esterikoostumuksissa oli suurta vaihtelua.


Neutraalien lipidien, glykolipidien, polaaristen lipidien ja rasvahappojen koostumusta verrattiin neljän sienilajin kesken. Diasyyliglyseryylitrimetyylihomoseriini ja fosfatidyylikoliini olivat yleisimpiä polaarisia lipidejä.


Tutkimuksessa pohdittiin myös näiden Boletus-suvun sienissä esiintyvien yhdisteiden biologista aktiivisuutta.


Tutkimuksen alkuperäiseen tiivistelmään pääsee tutustumaan osoitteessa http://www3.interscience.wiley.com/journal/120848709/abstract 

Avainsanat:
sienet  ravintosisältö  rasvat 



« Takaisin