Flavonoidien nauttiminen saattaa pienentää naisten masennusriskiä

18.08.2016

Masennus ja sen aiheuttama työkyvyttömyys on maailmanlaajuisesti vakava kansantaloudellinen uhka. Vaikka suuri osa potilaista vastaa hoitoon positiivisesti, erilaiset jälkioireilut ja toimintahäiriöt ovat yleisiä, varsinkin ikääntyneellä väestönosalla. Siksi tehokkaat masennusta ennaltaehkäisevät keinot ovat olleet enenevissä määrin tutkijoiden kiinnostuksen kohteena.

Flavonoidit ovat polyfenoleihin kuuluvia marjoissa, vihanneksissa ja hedelmissä esiintyviä yhdisteitä, joiden on havaittu muun muassa hillitsevän hermoston tulehdusreaktioita, vähentävän hermokudoksen solukuolemia ja edistävän verisuonten terveyttä. Nämä ovat mekanismeja, jotka liitetään yleisesti masennukseen. Siksi tässä tutkimuksessa selvitettiin, pienentääkö pitkään jatkunut runsas flavonoidien saanti masennusriskiä.

Kuva 1. Variksenmarja sisältää runsaasti flavonoideihin kuuluvia antosyaaneja.

 

Seurantatutkimuksessa seurattiin kymmenen vuoden ajan 82 643 naista, jotka kuuluivat kahteen eri tutkimussarjaan. Toisessa seurattiin 36-55-vuotiaita ja toisessa 53-80-vuotiaita naisia. Naiset osallistuivat 2-4 vuoden välein ravintokyselyyn, jonka avulla selvitettiin, kuinka paljon he kokonaisuudessaan saivat erilaisia flavonoideja ravinnostaan. Kyselyssä kysyttiin myös mahdollisesta masennusdiagnoosista. Tutkimukseen osallistuneet eivät sairastaneet masennusta tutkimuskauden alussa.

Tuloksien perusteella yhteensä 10 752 tutkimukseen osallistunutta naista sairastui masennukseen kymmenen vuoden tutkimuskauden aikana. Tutkimuksessa havaittiin, että mitä enemmän naiset nauttivat flavonoideja, sitä pienempi riski heillä oli sairastua masennukseen. Runsaasti flavonoleja, flavoneja ja flavanoneja nauttineiden henkilöiden riski sairastua masennukseen pieneni 7-10 %.  Erityisen selvästi tämä näkyi ikääntyneillä naisilla.

Luonnonmarjoista antosyaaneja ja muita flavonoideja sisältävät erityisesti mustikka ja variksenmarja (kuva 2).

Kuva 2. Marjojen, vihannesten ja hedelmien polyfenolipitoisuuksia.

Teksti:
Anni Koskela, Arktiset Aromit ry

anni.koskela(at)arktisetaromit.fi
+358 40 164 6177

Lähde: Chang, S., Cassidy, A., Willett, W., Rimm, E., O'Reilly, E. & Okereke, O. (2016): Dietary flavonoid intake and risk of incident depression in midlife and older women. American Journal of Clinical Nutrition doi: 10.3945/ajcn.115.124545.

 

Avainsanat:
geriatria  flavonoidit  epidemiologia  masennus  seurantatutkimus  depression  epidemiology  flavonoids  geriatrics  prospective cohort 



« Takaisin