Tiedotteet

Vielä on puolukkaa jäljellä

Arktiset Aromit ry
Tiedote

Puolukasta saatiin tänä kesänä erityisen runsas sato läntiseen Suomeen. Niinpä teollisuus joutui varastojen täyttyessä lopettamaan roskaisen puolukan ostot viime viikolla. Poimijoiden valmiiksi puhdistamaa puolukkaa sen sijaan vielä ostetaan. Tuoremarkkinoilla puolukan ostomäärät eivät kuitenkaan ole niin suuria kuin teollisuudelle roskaisena ostettavat marjamäärät. Joten markkinatukoksia voi syntyä.

Arktiset Aromit ry on syksyn mittaan saanut puolukasta ristiriitaisia viestejä. Kotitalousmarjastajat ovat valittaneet, että ulkomaiset poimijat keräävät kaikki heidän puolukkansa. Toisaalta on myös saatu paljon viestejä siitä, ettei puolukkaa enää saa myytyä, kun sille ei löydy ostajia.

Arktiset Aromit ry:n havaintojen mukaan puolukkaa on jäämässä runsaasti metsiin. Aurinkoiset säät antavat nyt mahdollisuuden kaikille kotitalouspoimijoille kerätä itselleen riittävästi marjaa. Jos perinteisessä marjapaikassa on ehtinyt käydä joku jo marjastamassa, löytyy varmuudella lähistöltä toinen paikka, jossa marjaa on vielä oman kotitalouden tarpeisiin riittävästi jäljellä.

Arktiset Aromit ry on valinnut vuoden luonnonmarjaksi puolukan. Se on runsassatoisin luonnonmarja. Kokonaissato Suomen luonnossa on keskimääräisenä vuonna 257 miljoonaa kiloa. Marjaa riittää poimittavaa sekä kotitalouksiin että myyntiin. Puolukka kasvaa yleisesti koko Suomessa, kuivahkot kankaat ja hakkuuaukeat ovat sen parhainta kasvumaastoa. 

Puolukka sisältää runsaasti terveellisiä polyfenoleja. Näistä eniten tutkitaan resveratrolin, kversetiinin, lyhytketjuisten proantosyanidiinien ja lignaanien terveysvaikutuksia. Puolukka sisältää resveratrolia vastaavia määriä kuin tumma rypäle. Proantosyanidiinien lähteenä se on lähes samanveroinen kuin karpalo.

Kotitalouskäytössä puolukka on monikäyttöinen. Se sopii pääruokien lisäkkeeksi, marjapuuroihin ja -keittoihin sekä leivontaan.  Kuivattuja puolukoita voi käyttää leivonnassa tai esimerkiksi rusinan asemasta välipaloina.

Teollisuus käyttää puolukkaa muun muassa lastenruokien, kastikkeiden, hillojen, hyytelöiden marmeladien, survosten, smoothien, mehujen, viinien ja liköörien sekä jogurttien, jäätelöiden, puurojen, myslien, leipien, leivonnaisten ja välipalakeksien ja -patukoiden valmistuksessa. Puolukkaa saa myös pakastettuna, pakastekuivattuna, jauheina, rouheina sekä puolukan siemenöljyjä sisältävinä ravintolisinä, shampoina, suihkugeeleinä, ihovoiteina ja saippuoina.

Lisätietoa:
Simo Moisio, Arktiset Aromit ry,
puh. 040-5801186

 

 

 

 

 

Takaisin