Herkkutatti nousee öiden viilennyttyä
Herkkutatit nousevat elokuussa sateiden myötä
Helteinen ja kuiva kesäsää on pidätellyt sienten kasvua. Nyt tatit ovat alkaneet nousta alueilla, joissa luonto on kesän mittaan saanut nauttia sadekuuroista. Myös öitten viileneminen ja yökosteus edistää sienten kasvua. Jotkut herkkutatin ostajat ovat jo käynnistäneet toimintansa Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa ja muualla eteläisessä Suomessa. Myös Pohjois-Suomessa on jo näkynyt muutamia männynherkkutatteja luonnossa. Sienten aktiivipoimijoiden kannattaa nyt liikkua luonnossa ahkerasti, jotta pääsee sieniapajille heti satovaiheen alussa.
Herkkutatti kasvaa koko Suomen alueella tuoreissa havu- ja lehtimetsissä. Herkkutatti (Boletus edulis) viihtyy useiden puulajien seuralaisena. Männynherkkutatti (Boletus pinophilus) kasvaa kuivemmilla kasvumailla mäntypuun juurisienenä. Herkkutatti on sienestäjälle sopiva kohde aloittaa sienestysharrastus. Sen tunnistaa punaruskeasta muhkeasta lakista, jonka alta löytyy vaaleanharmaasta kellanvihreään väriin vaihteleva pillistö. Muista tateista sen erottaa jalan yläosassa sijaitsevasta vaaleasta verkkomaisesta kuviosta.
Herkkutatti on mainio ruokasieni. Sienet esipuhdistetaan aina jo metsässä. Herkkutatista harjataan roskat ja kuoritaan jalan multainen tyvi puhtaaksi. Miedonmakuisena sienenä se ei tarvitse esikäsittelyä keittämällä, vaan sen voi paistaa pannulla sellaisenaan. Tatit ovatkin luonnon tarjoamaa pikaruokaa, joka ei vaadi pitkiä valmisteluaikoja tai erityisiä kokkaustaitoja. Herkullinen sienipaistos on valmis, kun pilkottu herkkutatti paistetaan pannulla öljytilkassa. Herkkutatin pähkinämäistä ominaismakua ei sovi peittää voimakkaalla maustamisella. Mukaan voi halutessaan lisätä sipulia, suolaa ja hieman mustapippuria.
Herkkutatit säilötään joko pakastamalla tai kuivaamalla. Ennen pakastusta tatit kuumennetaan omassa liemessään kokoon. Jotta pakastettaessa säilymisaika olisi pidempi, rasvaa ei ole tarpeen kypsennyksessä käyttää. Tatit kuivataan puolen sentin tai sentin paksuisiksi viipaleiksi leikattuna riittävän matalassa, 40 asteen lämpötilassa. Kuivattuna sienet säilyvät oikein säilytettynä jopa vuosia. Kuivattua tattia voidaan käyttää myös jauhettuna ruokalajien maustamiseen.
Herkkutatin lisäksi luonnosta löytää enemmän punikkitatteja ja haperoita. Niitäkin on kuivuuden jäljiltä vasta harvassa, mutta ensimmäiset sateet lisäävät niiden esiintymistä. Pohjois-Karjalasta saatiin myös ensimmäiset havainnot matsutaken löytymisestä. Joten toivottavasti tästäkin arvosienestä saataisiin tänä vuonna useita aiempia vuosia parempi sato.
Lisätietoja:
Simo Moisio, Arktiset Aromit ry, puh. 040 5801186, simo.moisio@arktisetaromit.fi