Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Juolukka-tuorejuustomaljat (4 annosta)
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl vanilliinisokeria
5 dl juolukoita
2 dl murskattuja täysjyväkeksejä
Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto, sokeri ja osa juolukoista.
Kaada puolet tuorejuustoseoksesta tarjoiluastioihin. Ripottele seuraavaksi täysjyväkeksimurska ja päälle loput tuorejuustoseoksesta. Ripottele pinnalle loput marjoista. Tarjoile heti tai säilytä viileässä tarjoilua varten.
Juolukkakiisseli
gluteeniton, munaton
1 l vettä
3 dl juolukoita tai 2 1/2 dl mustikoita
1/2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoa
1 1/2 dl kylmää vettä
1 dl vispautuvaa kevytkermaa
Keitä juolukat vedessä ja mausta liemi sokerilla. Jos mukana on omenaa, soseuta se.
Kaada jauho-vesiseos sekaan ohuena nauhana, tasaisesti sekoittaen.
Kaada kiisseli tarjoiluvadille. Koristele jäähtyneenä kermavaahdolla.
Mukaillen keittokirjasta Kolmonen: Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat. Patakolmonen Ky, 1987
Juolukkapiirakat
maidoton, munaton
2 dl vettä
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1/2 l juolukoita
1 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
Juolukat ovat meheviä, joten piirastaikina jaetaan 3–4 osaan, joista jokainen kaulitaan pyöreäksi ja sen verran paksuksi levyksi, ettei mehu vuoda läpi. Täytteeseen sekoitetaan sokeri ja perunajauho sekä juolukat, jotka jäävät kokonaisiksi tai rikkoutuvat hieman. Täyte levitetään pyöreälle pohjalle ja reunat käännetään reilusti päälle, niin ettei jää valumakohtia. Paistetaan 225 asteessa noin 15–20 minuuttia. Tarjotessa voi vielä sirotella hieman sokeria päälle.
Sallinen-Gimpl: Karjalainen keittokirja. Tammi, 2000