Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Fragaria vesca
Tuntomerkit:
Ahomansikka kasvaa 5-20 cm korkeaksi. Tämän monivuotisen kasvin varsi ja lehtiruodit ovat karvaisia. Lehdet ovat kolmisormiset ja alta karvaiset. Lehdykät ovat sahalaitaiset, soikean vinoneliömäiset ja keskenään samankokoiset. Ahomansikka kukkii kesä-heinäkuussa. Kukan teriö muodostuu viidestä valkoisesta terälehdestä. Aromikas marja on punainen tai joskus kellanvalkea, turvonnut ja kupera kukkapohjus, jonka pinnalla on pieniä pähkylöitä.
Näköislajit:
Karvamansikka (Fragaria viridis) kasvaa harvinaisena Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Marja on karvainen ja vaikeasti kannastaan irtautuva. Karvamansikkaa ei saa kerätä. Ukkomansikan (Fragaria moschata) kukat ovat huomattavasti ahomansikkaa suuremmat ja marjat ovat lähes pähkylättömät.
Kasvupaikat:
Ahomansikka on yleinen Etelä- ja Keski-Suomesta Oulun seudulle. Pohjoisempana se on harvinainen ja Saariselältä lähtien sitä esiintyy satunnaisesti. Laji vaatii runsaasti valoa, joten se viihtyy aukeilla paikoilla. Ahomansikka kasvaa ahoilla, teiden ja ojien pientareilla, metsänreunoilla, kalliokedoilla sekä lehto- ja harjumetsien reunoilla. Laji marjoo runsaasti etenkin pääte- ja harvennushakkuiden jälkeen. Ahomansikka lisääntyy tehokkaasti pitkien rönsyjen avulla.
Sato:
Ahomansikan parhaat sadot on saatu aurinkoisilta hakamailta. Ahomansikan lehdet ovat parhaimmillaan alkukesällä, sillä myöhemmin ne ovat usein hyönteisten vioittamia. Loppukesällä on mahdollista hyödyntää puutarhamansikoiden rönsyjä. Ahomansikan lehtiä ei saa kerätä Raahe- Kajaani-linjan pohjoispuolelta. Ahomansikan marjat kypsyvät marjoistamme ensimmäisenä ja paras poiminta-aika on heinäkuun puolivälissä.
Kotitalouskäyttö:
Ahomansikan lehdet sopivat juomasekoituksiin tuoreina, kuivattuina tai hiostettuna. Niiden maku sopii yhteen mm. maitohorsman, vadelman ja mustaherukan lehtien kanssa: lehtien yhdistelmästä saa etenkin hiostettuna mainion yrttijuoman. Nuoria mansikanlehtiä voi käyttää salaateissa, voileipien päällä sekä kylmissä kastikkeissa. Kuivattuna lehdet sopivat hyvin viherjauheseosten raaka-aineeksi. Marjoja voidaan kuivata ja käyttää juomiin, keittoihin ja mysleihin. Myös marjojen kannat sopivat kuivattuina juomien valmistamiseen.
Kaupallinen elintarvikekäyttö:
Marjat sallittu kaikessa elintarvikekäytössä, lehdet ravintolisä-, yrttitee- ja annoskoristekäytössä.
Huomioitavaa:
Sekä marjat että lehdet voivat aiheuttaa allergiaoireita. Lehdet voivat aiheuttaa kohdun supistelua.
Ahomansikan lehdet sopivat yrttijuomiin, salaatteihin ja viherjauheiden raaka-aineiksi.