Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Oxalis acetosella
Tuntomerkit:
Käenkaali eli ketunleipä on monivuotinen 5-10 cm korkea ruoho. Sen lehdet ovat ohuet, vaaleanvihreät, pitkäruotiset ja kolmisormiset. Lehdet menevät suppuun yöllä ja huonolla säällä.
Näköislajit:
Käenkaalilla ei ole näköislajeja.
Kasvupaikat:
Käenkaali on Etelä- ja Keski-Suomessa yleinen varjoisien lehtometsien, tuoreiden kuusikoiden ja ravinteikkaiden korpien kasvi.
Sato:
Lehdet kerätään keväällä ja alkukesällä.
Käenkaalin ravintotekijöitä (/100 g) | |
C-vitamiini (mg) | 35-150 |
A-vitamiini RAE (µg) | 900 |
Lähde: Piippo Sinikka: Villivihannekset. Minerva Kustannus Oy 2016.
Käyttö:
Lehtiä ja muita maanpäällisiä osia käytetään mausteena, ruokien koristelussa ja teeaineksina.
Kaupallinen elintarvikekäyttö:
Kasvin maanpäällisiä osia käytetään ravintolisissä ja annoskoristeina.Huomioitavaa:
Käenkaalissa on oksaalihappoa. Se on myrkyllistä, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Kasvia suositellaan vältettävän, jos on kihti, niveltulehdus tai munuaisvikaa.