Mustikan ja pensasmustikan fenoliset yhdisteet kasvin eri osissa
Mustikan (Vaccinium myrtillus) ja pensasmustikan (Vaccinium corymbosum x V. angustifolium) on todettu olevan hyviä flavonoidien, erityisesti antosyaanien lähteitä. Tutkimuksessa analysoitiin mustikan ja pensasmustikan flavonoidipitoisuudet (antosyaanit, proantosyaanit) ja hydrokskinonihappopitoisuudet kukasta, marjasta, marjan kuoresta, marjan ns. puristusjätteestä, lehdistä ja juurakosta kaasukromatografisesti (HPLC diodirividetektorin kanssa). Pensasmustikka sisälsi ylivoimaisesti enemmän hydroksikinonihappoa, kun taas mustikan antosyaanipitoisuudet olivat paljon suurempia, erityisesti puristusjätteessä. Flavonoidipitoisuudet olivat erilaiset jo kukintavaiheessa. Sekä mustikan että pensasmustikan lehdet sisälsivät korkeita määriä proantosyaaneja, flavonoleja ja hydroksikinonihappoja. Pensasmustikan juuret sisälsivät runsaasti hydroksikinonihappoja. Mustikan ja pensasmustikan kaikki osat voisivat olla potentiaalisia fenolisten yhdisteiden lähteitä joko ravintokasveina tai lääketeollisuuden raakaaineina.
Avainsanat:tuotekehitys koostumus mustikka fenoliset yhdisteet