Boletus-sukuisten tattien lipidien ja rasvahappojen koostumus
Israelilaistutkimuksessa tarkasteltiin viidentoista Boletus-sukuun (phylum Basidiomycota) kuuluvan syötävän tatin lipidejä ja rasvahappoja. Analyysimenetelminä käytettiin korkean erotuskyvyn ohutkerroskromatografia (HP-TCL) ja kaasukromatografi-massaspektrometriä (GC-MS). Tutkitut yhdisteet olivat neutraalit lipidit, glykofosfolipidit, betaiinilipidit ja rasvahapot.
Yleisimmät rasvahapot olivat oleiinihappo (9-18:1, 15-42 %), linoleiinihappo (9, 12-18:2, 38-58 %) ja palmitiinihappo (16:0, 7-17 %), mutta esterikoostumuksissa oli suurta vaihtelua.
Neutraalien lipidien, glykolipidien, polaaristen lipidien ja rasvahappojen koostumusta verrattiin neljän sienilajin kesken. Diasyyliglyseryylitrimetyylihomoseriini ja fosfatidyylikoliini olivat yleisimpiä polaarisia lipidejä.
Tutkimuksessa pohdittiin myös näiden Boletus-suvun sienissä esiintyvien yhdisteiden biologista aktiivisuutta.
Avainsanat:
rasvat ravintosisältö sienet