Tiedotteet

Kirjoittajia ja kuvaajia palkittiin juhlaseminaarissa

 

Arktiset Aromit ry järjesti vuoden 2022 aikana kaksi luonnontuotteisiin liittyvää kilpailua: Marjastamassa-kirjoituskilpailun ja Mustikka-valokuvakisan. Molempien kilpailujen voittajat palkittiin yhdistyksen 30-vuotisjuhlaseminaarissa Suomussalmella 16.6.2023.

Luonnonmarjat ja niiden poimiminen on olennainen osa suomalaisuutta. Marjastamisen taito ja innokkuus on säilynyt meillä suhteellisen hyvin, mutta marjoja jää edelleen keräämättä luvattoman paljon, satoja miljoonia kiloja.

Vuonna 2022 järjestetyt kirjoitus- ja kuvakilpailut olivat osa Arktiset Aromit ry:n kampanjointia suomalaisten marjastusinnokkuuden lisäämiseksi.

Suomalaisten marjastustarinat talteen

Marjastamassa-kirjoituskilpailulla kerättiin kaikenikäisten ihmisten marjastustarinoita ja -kokemuksia ympäri Suomea. Osallistujien toivottiin kertovan joko yksittäisistä marjastusretkistä tai yleisemmin marjastukseen liittyvistä muistoista. Kilpailuun osallistui yhteensä 118 henkilöä, tekstiä kertyi 285 liuskan verran ja valokuvia 71 kpl.

Kirjoituskilpailu toimi samalla muistitietokeruuna yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston kanssa. Kirjoitukset arkistoidaan kulttuuriperintöä tallentavaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon.

Marjastamassa-kirjoituskilpailussa palkittiin kolme parasta tarinaa ja annettiin kolme kunniamainintaa. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat teatteri-ilmaisun ohjaaja, käsikirjoittaja Ulla Schroderus, MMT Kauko Salo, elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Markku Pölönen sekä MMT Marjut Turtiainen.

Kirjoituskilpailun voitti Meeri Lindfors Lopelta tarinallaan ”Mustikassa”. Tuomariston perustelun mukaan kirjoitus on opettavainen muistelo lasten lempeästä perehdyttämisestä marjastuksen lumoon. Tarinan koettiin myös kuvaavan hienosti ja kunnioittavasti ympäröivää luontoa.

Toisen sijan sai Maija-Liisa Tervo Vantaalta tarinallaan ”Elämäni marjat ja marjareissut”. Perusteluissaan tuomaristo toteaa, että sävykkäästi kuvatut, onnelliset marjastusretket kantavat nykyhetkeen saakka. Marjastus, erilaiset marjaruoat ja metsässä liikkuminen nivoutuvat kirjoittajan elämään.

Kouvolalainen Lea Ihalainen sai kolmannen palkinnon tarinallaan ”Kuin sorsaemo poikueensa kanssa”. Tuomariston mukaan kirjoitus on toimiva kertomus pienimuotoisesta marjan poimimisesta myyntiin. Samalla se on hyvin kirjoitettu tarina mustikan poiminnasta ja käytöstä entisaikaan.

Tuomariston myöntämät kunniakirjat saivat Eila Nykänen Jäppilästä tarinallaan ”Mesimarjojen poimintareissu”, Eila Sormunen Outokummusta tarinallaan ”Muistojen marjaretki” sekä Aino-Inkeri Penttinen Ilomantsista kirjoituksellaan ”Marjastamassa”.

Yhdistyksen verkkosivuilta https://www.arktisetaromit.fi/fi/sos/marjastamassa/ löytyy kirjoituskilpailun kooste sekä linkit Maaseudun Tulevaisuuden julkaisemiin tarinoihin.

Vuoden 2022 luonnonmarja mustikka kameran tähtäimessä

Mustikka-kuvakisassa etsittiin näkymiä tuttuun marjaamme, metsämustikkaan. Kilpailun tarkoituksena oli paitsi nostaa metsämustikan arvostusta, saada laadukkaita kuvia metsämustikasta, sillä viestinnässä käytetään usein virheellisesti viljellyn pensasmustikan kuvia kuvapankeista.

Kilpailussa oli viisi sarjaa: mustikkakuvat, mustikkametsäkuvat, marjastuskuvat, käsittely ja käyttö sekä taidekuvat. Kuvakisan tuomaristoon kuuluivat ammattiluontokuvaaja ja luontovalokuvauksen opettaja Paavo Hamunen, TaM (soveltava kuvataide ja luontokuvaus) Anu Tossavainen ja toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.

Sarjojen voittajat ja tuomariston perustelut:

Mustikkakuvat: Mirva Smeds – Toimiva kuvasarja, joka toi esiin sekä mustikan että poiminnan tunnelmaa.

Mustikkametsäkuvat: Jenni Koivisto-Kymäläinen – Pidimme kuvastasi, jossa näkyy sekä kukka että raakile. Kuvassa oli lisäksi kaunis valaistus.

Marjastuskuvat: Päivi Haapalehto – Kuvassa, jossa on mustikat poimurissa, näkyy hyvin mustikan tuntomerkit. Sommittelukin on toimiva.

Käsittely ja käyttö: Jukka Honkanen – Pidimme kuvastasi, jossa mustikat oli aseteltu sydämenmotoiseen astiaan.

Taidekuvat: Helena Rauatmaa – Pidimme kuvasarjasta, jossa mustikka oli aseteltu luontoon oivaltavasti. Kuvista löytyy myös mustikan tyypilliset tuntomerkit.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Birgitta Partanen, birgitta.partanen@arktisetaromit.fi, puh. 040 580 1186

Arktiset Aromit ry on luonnontuotealan (luonnonmarjat, -sienet, -yrtit ja erikoisluonnontuotteet) valtakunnallinen toimialajärjestö, joka toiminnallaan edistää luonnontuotteiden talteenottoa, jatkojalostusta ja käyttöä sekä parantaa tuotteiden laatua.

Toteutetut kilpailut olivat osa Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti II -hankkeen Marjakaverikampanjaa. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Takaisin