Tiedotteet

Tulevaisuuden marjanpoimintaa testataan Rovaniemellä

Syyskuun ensimmäisellä viikolla kansainvälinen tutkijajoukko saapuu Rovaniemelle suorittamaan FEROX-hankkeen maastotestejä. Hankkeen tavoitteena on tehostaa ja helpottaa luonnonmarjojen poimintatyötä uusimman teknologian avulla.

Viikon aikana testataan Maanmittauslaitoksen kehittämää puolukkakarttasovellusta paikallisten poimijoiden avustuksella.

– Meidän puolukkakarttasovelluksemme eroaa muista kesällä julkistetuista marjasovelluksista siten, että menetelmä käyttää Maanmittauslaitoksen 5 pisteen laserkeilausaineistoja ja siitä laskettuja marjasatoon liittyviä ominaisuuksia mahdollisimman tarkasti. Lisäksi menetelmässä hyödynnetään korkeusmallia ja muita olemassa olevia paikkatietoaineistoja sekä käytetään tekoälyä etsimään parhaat olosuhteet puolukan kasvulle, kertoo professori Juha Hyyppä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

Poimijat pääsevät tutustumaan myös siihen, miten drooneja voidaan hyödyntää marjastuksen apuna. Drooni voi esimerkiksi johdattaa eksyneen marjastajan pois metsästä tai auttaa marjasaaliin kuljetuksessa.

– Olemme kehittäneet systeemiä, jota poimija voisi käyttää todellisen hätätilanteen osuessa kohdalle. Tätäkin prototyyppiä testaamme Rovaniemellä, kertoo hankkeen portugalilainen partneri, toimitusjohtaja Micael Couceiro. Couceiro edustaa Ingeniarius-nimistä yritystä, joka on erikoistunut mobiilien robottiratkaisujen kehittämiseen.

Sovellustestauksen ja turvallisuuden edistämisen lisäksi poimijoiden hyvinvointi on avainasemassa.

– Mittaamme rannekkeilla poimijoiden sykkeen vaihtelua marjastuksen aikana, sanoo vanhempi tutkija Sarah Fletcher Cranfieldin yliopistosta Iso-Britanniasta.

Osallistujilta kerätään palautetta myös kyselylomakkeen avulla. Testausten ja palautteen avulla saatu data antaa arvokasta tietoa siitä, kuinka paljon FEROX-järjestelmät voivat parantaa poimijoiden turvallisuutta ja hyvinvointia.

Maastotestien käytännön järjestelyistä vastaa Arktiset Aromit ry.

– Luonnonmarjojen talteenoton teknologia ei ole juurikaan kehittynyt vuosikymmenten saatossa. On mielenkiintoista nähdä, millaista edistystä kansainvälinen huippuosaaminen ja -teknologia voi tuoda luonnonmarja-alalle, toteaa luonnonmarja-asiantuntija Marjut Turtiainen Arktiset Aromit ry:stä.

Mikäli olet kiinnostunut uusimmasta marjanpoiminnan teknologiasta, voit tulla mukaan testipoimijaksi!

FEROX on saanut rahoituksen Euroopan Unionin Horizon 2020 -puiteohjelmasta (tutkimus ja innovointi). Hanke käynnistyi syyskuussa 2022 ja se kestää vielä vuoden.

Kuva: Annukka Pekkarinen, Maanmittauslaitos.

Lisätietoja hankkeesta:

Marjut Turtiainen, 044 493 6719, marjut.turtiainen@arktisetaromit.fi

Juha Hyyppä, 041 519 4451, juha.hyyppa@nls.fi

Testipoimijakyselyt:

Birgitta Partanen, 040 580 1186, birgitta.partanen@arktisetaromit.fi

Katso myös:

https://ferox.fbk.eu

https://www.maanmittauslaitos.fi/ajankohtaista/vain-murto-osa-suomen-mustikkapaikoista-erityisen-satoisia-tuore-tutkimus-tuo-ne

Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Viestintäverkkojen, sisältöjen ja teknologian pääosaston kantaa. Euroopan unioni tai Viestintäverkkojen, sisältöjen ja teknologian pääosasto eivät ole vastuussa niistä. 

Takaisin